Novi standardi poskupljuju hleb

Bez autora
Mar 02 2011

Više od 3.500 pekara ima još tri meseca da se prilagodi standardima koje predviđa bezbednosni sistem HASAP. Kako će morati da beleže sve etape u prozvodnji, pekari upozoravaju da će, zbog obimne administracije, sigurno poskupeti proizvodnja hleba, pa samim tim i njegova cena biti viša. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju malim proizvođačima hrane da je dovoljno poštovati principe dobre higijenske i proizvođačke prakse. Kontrola proizvodnje hleba i peciva, od sirovine do gotovog proizvoda manji je problem od zapisivanja satnice etapa u proizvodnji, odnosno šta su i kada radili. HASAP će ugušiti pekarstvo zbog ogromne papirologije.

Novi standardi poskupljuju hlebPekari upozoravaju da će, zbog uvođenja HASAP standarda u proizvodnji hleba poskupeti proizvodnja i njegova cena biti viša. Kontrola proizvodnje hleba i peciva manji je problem od zapisivanja satnice etapa u proizvodnji. Unija privatnih pekara angažovaće konsultantske kuće kako bi im pomogla.

Više od 3.500 pekara ima još tri meseca da se prilagodi standardima koje predviđa bezbednosni sistem HASAP. Kako će morati da beleže sve etape u prozvodnji, pekari upozoravaju da će, zbog obimne administracije, sigurno poskupeti proizvodnja hleba, pa samim tim i njegova cena biti viša.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju malim proizvođačima hrane da je dovoljno poštovati principe dobre higijenske i proizvođačke prakse.

Kontrola proizvodnje hleba i peciva, od sirovine do gotovog proizvoda, kažu pekari, manji je problem od zapisivanja satnice etapa u proizvodnji, odnosno šta su i kada radili.

"HASAP će ugušiti pekarstvo zbog ogromne papirologije. Mi moramo da vodimo papire, da zapošljavamo ljude i da ovaj dinar koji je već podeljen na mnogo delova još delimo", kaže vlasnik pekare Zoran Grubanoski.

Unija privatnih pekara pokušava da pomogne, kako bi se njihovi članovi lakše snašli prilikom primene propisa o bezbednosti proizvodnje hrane koji predviđa sistem HASAP. Angažovali su stručnjake iz tri konsultantske kuće, koji će obučavati pekare.

"Postigli smo sporazum da se pomogne svim pekarima tako što će kuće pomoći da na adekvatan način i uprošćeno sprovedu ono što se od njih očekuje", rekao je Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

Iz Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede poručuju pekarima da za vodu, brašno i sve dodatke moraju da imaju laboratorijske nalaze o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti. Ipak, najavljuju mogućnost blaže primene propisa u proizvodnji hleba i peciva.

"Zakonodavac ne obavezuje da imaju sertifikate, da vrše eksternu sertifikaciju, već je dovoljno da u svojim objektima poštuju osnovne principe. Mali proizvođači čak i ne moraju da imaju celokupno uveden sistem HASAP, već je dovoljno da poštuju principe dobre higijenske i proizvođačke prakse", kaže Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.

Rok za početak primene HASAP standarda za velike pekare je 10. jun, o čemu su vlasnici obavešteni još pre dve godine. Posle tog roka, poljoprivredni inspektori kontrolisaće da li i mali proizvođači primenjuju propise o bezbednosti hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik